pedagogcarolina.blogg.se

En blivande förskollärare

Drama 2

Publicerad 2015-03-27 12:44:00 i Drama, Estetiska läroprocesser,

Under vår andra workshop med Gunilla Fihn pratade hon om kunskap. Med fokus på de didaktiska frågorna Vad?, Hur? och Varför? ska vi ska reflektera kring beprövad kunskap, min egen kunskap och mitt lärande. 
 
Gunilla berättar att estetik är ett kunskapsområde som det går att lära sig, man behöver då ta reda på hur och vad som ska läras. Detta går att göra genom att lära sig om området drama, läsa på om olika teorier kring drama och metoder att arbeta med drama, till exempel forumspel. När man ska ta till sig ny kunskap och står inför nya utmaningar är det också viktigt att ta reda på vad som krävs av mig, vilka förväntningar finns och varför ska jag lära mig detta?
 
Drama är inte heller ett pedagogiskt arbetssätt i sig, utan det är jag som pedagog som gör övningar som är pedagogiska. När drama används pedagogiskt är det för att sätta igång en utveckling hos barnen. Linge (2013,s.158) tar upp att människor lär sig av varandra, men för att inte tappa motivationen är det viktigt att pedagogen ger barnen bekräftelse i sitt tänk och att se till att inte bestämma allt för mycket, utan att även utmana dem. Barn behöver få vara delaktiga i sitt lärande och arbeta med problemlösning. För att barnen ska kunna göra det krävs det att pedagogen förbereder det som ska läras ut, barnen får sedan prova på själva, samtidigt som pedagogen skapar förutsättningar för lärandet och finns där och stöttar.
 
Referenser:

Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.) (2013). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. Lund: Studentlitteratur.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela